Як правильно зварити пиво в каструлі
Для того, щоб варити власне пиво не обов'язково купувати пивоварню. Досить взяти велику каструлю і необхідні інгредієнти. Якщо когось бентежить питання, як можливо зварити пиво в каструлі, то пригадайте, що саме в них або в чанах готувалося хмільне ще задовго до появи пивоварень.
ЗМІСТ
- Обладнання для варіння пива в домашніх умови
- Інгредієнти
- Рецепт і спосіб приготування
- Розлив на карбонацію
Як зварити вдома пиво без пивоварні
Якщо у тебе немає терпіння і витримки, навіть не витрачай свого часу на прочитання цієї статті. Відразу скажемо, тільки 50% дочитують до кінця і тільки 1-2% приступають до приготування пива в каструлі. Чому? Тому що інші вважають, що набагато легше піти в магазин і там купити улюблене пивко.
Але якщо ти отримуєш задоволення не тільки від результату, а й від самого процесу пивоваріння - welcome. Ця стаття для тебе і по її інструкції ти зможеш приготувати смачне саморобне пиво в домашніх умовах без пивоварні.
Обладнання для приготування пива
Готувати пиво вдома без спеціального обладнання найкраще в невеликих обсягах - приблизно 5 літрів. Можете поекспериментувати і на великих, але не рекомендуємо. Це довго, складно, неохайно і якщо навіть закінчите почате до кінця, то, скоріш за все, це буде ваша перша і остання спроба зробити пиво в каструлі.
Вам потрібно підготувати:
- Каструлі. Їх потрібно три. Одна для варки. Для приготування 5 л хмільного місткість повинна бути від 7 л. Обсяг другої і третьої повинен бути таким же або трохи більше. Одна потрібна для переливу сусла в процесі фільтрації. Також можна використовувати пластикову тару, стійку до гарячого. В іншій буде гаряча вода для промивання. Бажано, щоб каструлі були з нержавіючої сталі, але якщо такої немає, то можна використовувати алюмінієві.
- Мішок з нейлону. Або колготки. Марлю використовувати не рекомендуємо.
- Друшляк.
- Банку 0,5 л з капроновою кришкою.
- Термометр. Електронний або кухонний зі щупом.
- Шланг силіконовий. Довжина 1,5-2 м.
- Плед.
- Гідрозатвор. Якщо ніде купити, зробіть самі: купіть в аптеці резервуар для аналізів, трубочку для крапельниці, клей і шило. Робиться дуже легко, швидко і вартість смішна.
- Шприц.
- Йод.
- Баклажка на 5 літрів або інша тару з кришкою, в яку можна буде налити хмільний напій для бродіння. Найкраще підходить резервуар зі скла.
- Тара для розливу.
- Ваги.
- Фільтри-пікети. Потрібні для хмелю. Якщо немає, замініть жіночими капронами.
Інгредієнти для варіння пива своїми руками
Складові для варіння пива в домашніх умовах в каструлі і в пивоварні однакові:
- солод;
- хміль;
- пивні дріжжі;
- глюкоза / декстроза / цукор. Від останнього з'явитися бражний присмак.
Всі ці складові можна купити в спеціалізованому магазині або замовити в інтернет-магазині сучасного пивовара «Пивна хата ЮА».
Рецепти пива в каструлі
А тепер найголовніше. Вас чекає пів дня готування, миття, кип'ятіння, переливання ... Не без цього, що щось розіллється, про щось забудете або зробите неправильно. Нічого страшного. Всі новачки це проходили. Не зупиняйтеся і сміливо продовжуйте готування.
Лондонський портер
Рецепт розрахований на 5 л напою:
- Солод Pale Ale - 800 г
- Солод Munich - 290 г
- Солод карамельний 150 ЄВС - 52 г
- Солод карамельний 300 ЄВС - 39 г
- Солод шоколадний 1000 ЄВС - 52 г
- Солод ячмінний палений - 21 г
- Хміль Northern Brewer - 7 г
- Хміль Fuggle - 9 г
- Дріжджі Safale S-04 - 3 г (можна і інші)
Компоненти можуть бути другі. Все залежить від хмільного, яке ви любите або хочете приготувати. Але процес готування в основному аналогічний.
Пропонуємо вам декілька видів готових наборів для приготування домашнього пива: Віденське, Бердичівське, API, Українське традиційне, Англійський Портер, Brown Ale. Пивні набори розраховані на 20 літрів пінного напою. Ознайомитись з ними модете на сайті, перейшовши за посиланням тут.
Покрокове приготування
- Воду 4 л поставте на вогонь і нагрійте до 74 С.
- Висипте в неї солод. Це можна зробити двома способами:
- Засипати зерно в нейлоновий мішок, зв'язати його і занурити в воду. Такий спосіб найпростіший і сусло буде чистим.
- Висипати солод в воду і добре перемішувати. Мішечки використовуються при фільтрації сусла від зайвих компонентів. Процес готування триває довше, сусло виходить брудніше, зате весь солод взаємодіє з водою і в результаті виходить якісне сусло. Тому краще довше погратися, але отримати хороший продукт.
Солод виходить температурою 67-69 С.
- Накрийте його кришкою і замотайте в ковдру. Встановіть термометр і залиште на годину. Слідкуйте, щоб температура не була нижчою 67 градусів. Якщо все ж опустилася, додайте трохи окропу або поставте каструлю з суслом на плиту. Потім знову огорнути в плед.
- Нагрійте 4-5 л води до 78 C. Вона буде потрібно для промивання.
- Після того, як сусло відстоялося годину, зробіть йодну пробу: змішайте ложку сусла з 3-4 краплями йоду. Якщо колір став фіолетовим або синім, перемішайте рідину і дайте постояти ще 10 хвилин. Якщо колір не змінився, ви все зробили правильно і можете приступати до фільтрації.
- Відфільтруйте рідину від зайвого. Якщо ви використовували мішок, то потрібно його вийняти з ємності і промити промивною рідиною до отримання 6 літрів сусла. Для цього помістіть на каструлю друшляк, поставте в нього мішок і промийте зверху гарячою водою. Якщо користувалися більш ефективним методом (зерно засипали в воду), тоді перелийте рідину в іншу тару через мішок і друшляк. Помістіть в друшляк і полийте його водою, поки не отримаєте 6 л сусла.
Фільтрація - найскладніший етап навіть для досвідчених пивоварів. Тому якщо ви вже десять раз пошкодували, що взялися за пивоварну справу, це нормально. Побіситесь, відфільтруєте і зітхне з полегшенням і гордістю.
- Перелийте частину сусла в стерилізовану скляну банку. Накрийте кришкою і поставте в холодне місце поки не охолоне до 25 градусів. Додайте дріжджі, закрийте і знову поставте в чисте темне і тепле місце.
- Поставте каструлю з суслом на маленький вогонь. Мішати не потрібно. Довести до кипіння. На поверхні з'явиться піна. Від неї потрібно позбутися. Сусло варити годину.
- Після того, як зняли піну, додайте 7 г хмелю Northern Brewer, на 45 хвилині кипіння додайте 9 г хмелю Фаггл. Щоб сусло було чистим, сировину помістіть в фільтр-пакети.
- Тару з суслом добре закрийте і поставте на охолодження в резервуар з холодною водою. Сусло має охолодитися до 25 C.
В наступних етапах дуже важливо дотримуватися максимальної чистоти. Якщо це проігнорувати, то є великі шанси, що в напій потраплять дикі дріжджі або несприятливі бактерії, через які через місяць ваша робота піде коту під хвіст і напій доведеться вилити.
- Проведіть дезінфекцію: в пляшку, призначену для дозрівання напою, налийте воду і додайте 3-5 мл йоду. Ретельно перемішайте. Також продезінфікувати шланг і гідрозатвор.
- Спорожніть пляшку від йодної рідини і залийте в неї охолоджене сусло. Робиться це за допомогою шланга. Таким чином сусло не контактує з повітрям і значно зменшується можливість підчепити бактерії. Дістаньте тару з суслом і дріжджами і додайте їх в загальне сусло. Щільно закрийте гідрозатвором. Заповніть його горілкою або йодною водою.
Через 5-10 годин гідрозатвор почне подавати звуки. Цей процес буде тривати 3-6 доби в залежності від температурного режиму.
- Поставте майбутнє пиво на витримку в темне тепле приміщення (t 18-22 С) на 2 тижні. Якщо температура буде вище, хмільне матиме виражений кислий смак що зробить його непридатним до вживання.
Карбонація домашнього пива
Після 14 днів витримки пиво вже повністю готове. Але не газоване. Щоб наповнити його газами, підготуйте пляшки, попередньо оброблені водою з йодом. Кришки також потрібно дезінфікувати.
- У кожну пляшку засипте декстрозу (або цукор) з розрахунком 5 г на літр напою.
- Розлийте напій в тару через шланг. Шланг не повинен діставати до дна банки, щоб не зачепити мертві дріжджі, які можуть зіпсувати смак хмільного.
- Поставте пляшки на 10 діб в темне тепле приміщення при t 18-22 градусів. За цей час дріжджі поглинають цукор і утворюють вуглекислий газ.
- Щоб пиво повністю було готове до вживання і ви не просто його пили, а насолоджувалися своєю роботою, витримайте його ще 2-3 доби в холодильнику. Дріжджі остаточно осядуть, а смак стане більш насиченим і досконалим.
Якщо цей процес здається вам довгим і складним, це вам не здається. Це насправді не легко. Саме тому більшість пивоварів після того як спробували варити пиво вдома без спеціального обладнання, все ж наважуються купити пивоварню. І найкращим варіантом серед всіх представлених на сьогоднішній день є пивоварні Braumeister (Браумастер). Так, вони дорогі. Але варять хмільне без вашої участі. Смачно. Якісно. І швидко.
Коментарі