Перевірені способи очищення самогону від сивушних масел
Перевірені способи очищення самогону від сивушних масел
Зміст
2.1. На початковому етапі приготування
- Ароматизація
- Виморожування
- Вугілля
- Трави
- Житній хліб
- Молоко
- Корінь фіалки
- Природні компоненти
- Чай
- Марганцівка
- Сода
Чим можна прибрати запах самогону
Якщо ти читаєш цю статтю, то, швидше за все, сидиш злий і в нерозумінні чому дистилят вийшов з огидним смаком і запахом. Не засмучуйся, адже існує багато способів очищення самогону від запаху в домашніх умовах.
Тут ми зібрали рекомендації як уникнути специфічного аромату на початковому етапі приготування алкоголю, в процесі перегонки, а також 11 найефективніших і найпоширеніших варіантів, які допоможуть позбутися від сивушного запаху в самогоні після перегонки.
Читай чим краще прибрати запах самогону, вибирай найкращий метод і рятуй свій алкоголь швидко і просто.
Причини неприємного запаху і присмаку самогону
Знання про те, чому самогон неприємно пахне вже не врятує ваш готовий напій. Зате допоможе уникнути повторних помилок. Існує 5 основних факторів, здатних зіпсувати смако-ароматичний профіль домашнього алкоголю:
- Сивушні масла і легкі альдегіди. Ці речовини разом зі спиртом входять до складу кінцевого продукту. Їх можна прибрати за допомогою другої і третьої перегонки. Але якщо результат залишається незмінним, причина в недотриманні технології поділу продукту на фракції.
- Нечисті ємності. Навіть невелике забруднення перегінного куба обов'язково відобразиться на ароматі самогону. Тому важливо його вимивати начисто. Краще кілька разів, ніж потім морочитися як очистити самогон від неприємного запаху.
- Стара забруднена конденсаційная трубка. В основному це стосується власників холодильників з міді, на яких згодом виступають оксиди.
- Недостатньо очищена сировину.
- Вид сировини. Деякі продукти, наприклад, картопля і буряк додають напою своєрідний присмак і аромат.
Дуже часто змішуються кілька цих факторів через які алкоголь виходить далекий від ідеалу. Але це не означає, що він не годиться до вживання і його потрібно виливати. Просто потрібно знати, що додати в самогон, щоб прибрати запах і присмак і провести ретельне очищення.
Способи очищення самогону від запаху
Домашня горілка сама по собі має своєрідний аромат. І подобається він далеко не всім. Але якщо докласти невеликих зусиль, то його можна нейтралізувати. Щоб дистилят був максимально чистим і якісним, очищення в домашніх умовах в ідеалі повинне проходити 3 етапи.
На початку готування
Ключовим інгредієнтом з рецепту приготування самогону є спиртові дріжджі. Щоб не довелося сильно заморочуватися над питанням як усунути неприємний запах самогону, брагу потрібно ставити на сухих дріжджах. Вони виділяють менш насичений запах. Також варто враховувати використаня інших інгредієнтів. Вони обов'язково повинні бути натуральні і якісні.
Для виготовлення домашніх дистилятів відмінно підходить:
- виноград;
- цукровмісні зернові;
- картопля;
- буряк;
- фрукти, ягоди.
Не рекомендується використовувати кормові буряки і її вичавки.
Як позбутися від запаху самогону в процесі перегонки
Під час готування дистиляту більшість користується народними методами, які перебивають сивушний запах. Найпоширенішими є кип'ятіння м'яти, смаження цибулі, палення газети, деякі розкривають вікна навстіж. Але щоб ви не робили, найважливішим залишається обладнання, в якому вариться самогон в домашніх умовах.
Фахівці рекомендують використовувати мідні самогонні апарати, так як мідь - єдиний метал, який сприяє максимальному очищенню дистиляту від шкідливих домішок. Єдиний недолік - можуть з'явитися зелені пластівці. Але від них можна легко позбутися під час проціджування продукту.
Але навіть тут іноді може відчуватися легкий запашок. А якщо ви користуєтеся звичайним дистилятором (з нержавійки або міді), запам'ятайте правило, яке позбавить вас від проблеми як очистити самогонку від сивушних масел. Дотримуйтесь технології перегонки. І це стосується всіх винокурів.
Обов'язково потрібно відбирати готовий продукт по фракціях:
- Зберіть перші 80 г дистиляту. Він вам не буде потрібний, оскільки містить високу кількість метанолу, небезпечного для організму людини.
- Дотримуйтеся температури 80-90 °С. Такий температурний режим сприяє утворенню чистого етилового спирту.
- При температурі вище 98 °С виходять важкі фракції з неприємним ароматичним профілем. Їх потрібно прибрати.
Менш виразно пахне холодне спиртне. Тому дайте йому охолонути, а потім вже переливайте.
Чим прибрати запах самогону після перегонки
Якщо після перегонки душок все ж з'явився і немає бажання проводити повторну, готовий алкоголь можна почистити і надати шляхетності іншими методами. Для цього використовують дешеву сировину. Більшість з неї знайдеться в домі кожного з вас: сода, активоване вугілля, молоко, марганцівка, пакетований чай, яйце, житній хліб...
Або ж скористатися методом ароматизації і виморожування.
Ароматизація
Трави, фрукти, спеції, мед ... Для ароматизації можна використовувати цілий ряд компонентів. Але потрібно враховувати, що вони впливають на смако-ароматичні якості:
- Лимонна, апельсинова, грейпфрутова цедра і інші цитрусові надають легкі гіркуваті нотки;
- Яблука наближають напій до кальвадосу;
- Ізюм надає схожість з чачею і коньячним спиртом;
- Листя смородини прикривають сивуху цікавим ароматом;
- Фрукти, ягоди наділяють напій своїм ароматичним профілем;
- Кориця і ваніль надають смаку легку солодкість.
Можна використовувати безліч інших ароматичних речовин, змішувати і експериментувати над результатом. Головне, щоб вони були натуральними. Потрібні прянощі засипають в сухопарник під час другої перегонки. Продукт виходить облагородженим приємним запахом.
Доступно, дешево, результативно - головні переваги очищення дистиляту методом ароматизації. Але потрібно враховувати: він добре заглушає неприємний аромат домашньої горілки, але не прибирає з неї шкідливе масло і домішки.
Виморожування
Найлегший і економний спосіб, що дозволяє відбити поганий запах з самогону. Особливо актуальний під час морозів.
Алкоголь поміщають в морозильну камеру або виносять на вулицю (при мінусовій температурі). Вода і шкідливі речовини примерзають до тари, а спирт залишається рідким. Рідина зливається, а лід викидається.
Такий варіант дозволяє не тільки відбити запах, але і зробити спиртне міцнішим. Після виморожування алкоголь потрібно розвести водою до оптимальної міцності.
Прибрати запах вугіллям
Це найбільш ефективний і поширений шлях максимально позбавитися від сивушних масел. Робиться декількома методами:
- настоюванням на деревному вугіллі: на 1 л 50 г. Також можна використовувати активоване вугілля. Зітріть його на порошок і висипте в напій. Залишити до повного осідання на дно. Потім злити від осаду, а залишки пропустити через ватний спонжик.
- багаторазовим прогоном через вугільний фільтр. Знадобиться березове вугілля фракцією 10 мм: на 1 л 50 м. Пил потрібно відсіяти. Вугільний порошок замотайте в марлю і покладіть на ватний спонж в велику вирву і пускайте самогон. Процес забере чимало часу, але вже після першої фільтрації алкоголь стане більш прозорим. А кінцевий результат буде мати дійсно високу якість. За такою ж схемою можна застосовувати вугільні фільтри для води, або ж замінити деревне вугілля активованим.
Очищення за допомогою трав
Трави і спеції висипають в тару з самогоном і залишають для настоювання на 14-21 діб. Для більш концентрованого алкоголю рослини заливають міцним самогоном з розрахунком 100 г на 0, 5 л. Настоюється близько місяця, за бажанням можна і довше.
Недолік цього шляху - трави не усувають домішки, а тільки перебивають сивушний душок, а іноді навіть гармонійно зливаються з ним.
Якщо спиртне потрібно тільки облагородити, то трави додають за смаком. Вживати можна вже протягом 2-5 годин.
Прибираємо поганий аромат житнім хлібом
Цей метод дуже хороший і користується великим попитом. Але в ньому є свої плюси і недоліки. Хліб не рятує напій від сивушних масел, так, як цього хотілося б. Але він наділяє його додатковим ароматичним профілем, перебиваючим поганий запах. Також він змінює колір дистиляту, надаючи йому благородні коньячні відтінки.
Після очищення домашньої горілки хлібом, потрібна додаткова фільтрація через вугілля.
Очистити самогон від запаху молоком або курячим білком
- На 1 л напою 200 г молока. Компоненти добре перемішати і залишити на 4-7 годин, до моменту, коли молоко згорнеться. Потім самогон проціджують від утворених пластівців і пропускають через вугільний фільтр. Це дозволить остаточно нейтралізувати неприємний запах і очистити від домішок.
- Для позбавлення від запаху яйцем знадобиться тільки сирий білок: 1-2 на 1 л дистиляту. Перед додаванням їх варто трохи збити. Подальший процес - аналогічний до очищення молоком.
Принцип дії цих методів в тому, що білкові речовини вступають в контакт з самогоном і вбирають в себе сивушні масла, які викликають специфічні ароматичні відчуття.
Використовуємо корінь фіалки
Купити його можна в аптеці або, якщо є де, назбирати самому. Додавати потрібно з розрахунком 100 г фіалкового кореня на 3 л дистиляту. Настоювати 14 діб, потім процідити.
Даний метод очищення один з найефективніших.
Очистити дистилятів природними компонентами
Облагородити і очистити самогон від запаху в домашніх умовах можна настоюванням на натуральних інгредієнтах:
- на трісці дуба. Також підійдуть гілочки або кора. Тріску перед застосуванням потрібно замочити у воді, потім обпалити до злегка коричневого кольору. Настоювання триває 30-60 діб. Крім усунення поганого запаху, напій стає приємним на смак і наповнюється вишуканим відтінком.
- перегородками волоського горіха (1 склянка на 1 літр) або шкаралупою кедрових горішків (0,5 склянки на 3 літри). Мінімальний термін настоювання 12 діб. Чим довше настоювати, тим більше розкриваються нотки аромату витриманого дистиляту, а колір стає чистішим і насиченим.
Позбутися від запаху за допомогою чаю
Легкий, але трохи тривалий процес. Для очищення потрібно звичайний неароматизований чай в пакетах і 5-7 днів терпіння. Фільтр-пакетик кладуть в дистилят з розрахунком 1 пакет на 1 л. Залиште на деякий час, поки не зміниться відтінок рідини.
Як очистити самогон від запаху марганцівкою
На 1 л дистиляту 1 г порошку марганцівки.
Рідина перемішується до повного розчинення порошку. Потім залишається на 24 годин в темному місці. Про закінчення процесу буде свідчити освітлення напою і осад на дні ємності. Він забирається методом проціджування.
Запах можна прибрати більш швидким способом. Для цього банку потрібно закрити, добре струснути і поставити на водяну баню (t 50-70 ° C) на 10-15 хвилин.
Такий варіант добре усуває поганий запах. Але є версія, що марганцовокислотний калій шкідливий для здоров'я. Він накопичується в організмі і не виводиться з нього.
Прибираємо запах самогону содою
На 1 л спиртного додати 10 г харчової соди. Добре перемішати і залишити на пів години. Ще раз перемішати і залишити на «відпочинок» на 10-12 годин. Злити верхню частину рідини і відокремити самогон від осаду. Сода добре справляється з очищенням самогону від сивушних масел, які викликають неприємний запах.
Висновок
Всі ці методи очищення домашньої горілки застосовувалися багато років і застосовуються до цих пір. Який з них вибрати - для максимальної нейтралізації сивушного масла або тільки придушення запаху - вирішувати вам.
Коментарі