• Кошик порожній!

Все про зберігання домашнього пива - від А до Я

Зміст

  1. Вимоги до ємностей для зберігання пива
  2. У чому зберігати пиво власного виробництва

2.1. ПЕТ-пляшки

2.2. Пляшки зі скла

2.3. Пивні кеги

  1. Від чого залежить термін придатності певних напоїв
  2. 5 порад для продовження зберігання пива вдома

Зберігання домашнього пива

Нікому не секрет, що найсмачніше пиво - свіжо зварене. Але коли його варити самостійно і в обсягах більше, ніж можна випити за один-два рази, то виникає питання скільки можна зберігати домашнє пиво і як максимально зберегти його властивості. У цій статті ви отримаєте відповідь не тільки на ці питання, але і дізнаєтеся в чому його найкраще тримати і про найважливіші умови і терміни зберігання пива.

Вимоги до тари для зберігання домашнього пива

Ємність, в якій буде зберігатися пивний напій, повинна відповідати 5 головних правил:тара для зберігання домашнього пива

  • Герметичність. Контакт хмільного з киснем неприпустимий ні під час бродіння, ні на етапі розливу і зберігання. Він призводить до зараження мікробіологічними бактеріями і окисленню продукту, який псує смак пива. На жаль, в домашніх умовах провести перелив пива в повній ізоляції від повітря неможливо. Зате можна забезпечити герметичну ємність для зберігання пива.
  • Зручність в експлуатації. Дрібниця, але на практиці важливо використовувати пристосування,які не потребують додаткових маніпуляцій.
  • Придатність для зберігання газованої рідини. Оскільки пивний продукт містить високу кількість вуглекислоти, тара повинна бути пристосована до зайвого тиску, не пропускати СО2 і не деформуватися.
  • Багаторазове використання або, якщо одноразова, то за низькою ціною. Якщо вибирати перший варіант, він повинен бути зручний і легкий в обробці і дезінфікуванні перед повторним застосуванням.
  • Естетичність. На якість хмільного воно не впливає, але око порадує. Та й погодьтеся, що набагато приємні пригощати гостей або навіть самому вживати напої з красивої тари, ніж з тієї, яка вже своїм зовнішнім виглядом вбиває апетит.

У чому зберігати домашнє пиво

Багатьох пивоварів-початківців цікавить питання не в чому, а де зберігати пиво. Звичайно це теж важливо, але в першу чергу потрібно відштовхуватися від того, у що ви його розіллєте. Для цього можна використовувати ПЕТ-пляшки, скляні пляшки або КЕГи. Якщо ви варите пиво в пивоварні Speidel Braumeister, її можна використовувати в якості резервуара для тимчасового зберігання.

Зберігання домашнього пива в пластиковій пляшці

Це найпопулярніші ємності для зберігання домашнього пива. Серед їх головних переваг виділяють:Пластикові пляшки для пива

  • Безпека. Матеріал хімічно інертний і не вступає в контакт з продукцією.
  • Міцність. Повністю витримують тиск газованої рідини.
  • Гнучкість. Надмірний тиск надуває пляшку, і вона твердне, що для домашніх пивоварів є індикатором насиченості вуглекислотою.
  • Доброджування. У них можна доброджувати пиво за класичною технологією.
  • Об'ємна доступність. 0,5, 1, 1,5, 2 літра найпоширеніші. Але якщо потрібно більше - будь ласка. Все на ваш смак. Обмежень практично немає.
  • Ціна. Дешевше просто не знайти – це все що можна сказати про вартість на пластикову тару.

Але крім переваг у них є і недоліки. Їх мало, але звернути увагу все ж варто:

  • Низька бар'єрність. Такі пляшки повільно, але впевнено випускають назовні вуглекислоту. А всередину пропускають повітря і ультрафіолет. Тому їх рекомендується застосовувати для напоїв, які будуть випиті найближчим часом після розливу.
  • Одноразовість. Багато пивоварів використовують повторно, але робити це не бажано.
  • Неестетичність. ПЕТ в основному використовується для розливного пива від масового виробника або для дешевих напоїв. А домашнє для того і вариться вдома, щоб все було по-домашньому: смачно, якісно і красиво.

Скільки зберігається домашнє пиво у скляній пляшці

Скляні пляшки для зберігання пиваСкляні пляшки для пива часто використовуються для доброджування методом bottle-conditioned, при якому пиво розливається в тару з дріжджами і цукром/суслом. Вони діляться на 3 види. Найзручніші в застосуванні з бугельними пробками. Але оскільки вони габаритні і трохи дорогі, то по затребуваності поступаються тарі з кронен-пробкою. Встановлення пробки здійснюється за допомогою спеціального приладу.

На останньому місці ємності з корковою пробкою. За якістю вони хороші, за ціною також цілком доступні. Але апарат для закупорювання дозволить собі далеко не кожен. Тому домашні пивовари користуються ними дуже рідко.

Всі вони мають ряд важливих характеристик:

  • Витримка тиску. Здатні витримати навіть великий тиск. Тому ідеально придатні для карбонізованої рідини.
  • Повторна експлуатація. Легко миються і піддаються дезінфекції. Використовувати можна спеціально закуплені пляшки, або від магазинного пива.
  • Привабливість. Саме скло - вже еталон якості. А якщо на пляшку наклеїти етикетку, то напій набуває солідності, імпозантності і ілюзію статусу пива вищої якості, яке готують пивовари в професійних пивоварнях.
  • Зручність. Особливо це стосується любителів пити хмільне з пляшки.
  • Практично не пропускає вуглекислий газ і кисень. Це при умові, якщо використовувати бугельний або кронен-пробку. Загалом така тара газованій рідині забезпечує тривалу витримку, тому вважається краще пластикової.

Також мають і недоліки, на які не завжди виходить закрити очі:Пляшки зі скла для зберігання пива

  • Пропускають ультрафіолет. При тривалій витримці може аукнутись на якості пива.
  • Руйнування при надмірній карбонаціі. У кращому випадку зриває пробку, в гіршому - розривається ємність.
  • Обмеження в обсязі. В основному вони розраховані на 0,5, 0,33 і 1 літр. Але не обов'язково використовувати спеціальні пивні пляшки. Підійдуть будь-які: від шампанського, горілки, коньяку та інші.
  • Велика вага. В середньому тара важить майже стільки, скільки і рідина в ній.
  • Залишок дріжджових клітин. Для більшості пивних стилів під час доброджування в пляшці, під впливом дріжджів напій змінює смаковий і ароматичний профіль.
  • Неможливість розлити напій класичним способом при додатковій газації. Єдиний вихід - застосування обладнання безпінного розливу.
  • На дні може залишитися дріжджовий осад. Через нього напій каламутніє і стає менш привабливим. Тому пивовари замислюються над скороченням або повним виключенням пивних дріжджів. Але поки такі ідеї тільки на етапі мрії.

Як зберігати пиво в кегах

Щоб насолоджуватися дійсно якісним продуктом, доброджувати і зберігати пиво вдома найкраще в кезі або діжці. Дріжджовий осад в них падає на дно і практично повністю зливається з першими порціями. Крім того, в них можна проводити освітлення хмільного напою желатином, риб'ячим клеєм або іншими речовинами.КЕГи для зберігання пива

Мінімальний КЕГ розрахований на 5 літрів. Кращими в цьому ряді вважаються КЕГи Корнеліус зі знімною кришкою.

Для зберігання домашнього пива в кезі потрібна спеціальна розливна система. В основному в неї входить холодильник, шланги, крани, головки, редуктор, балон з вуглекислим газом. Така система дозволяє «законсервувати» гарне пиво, в якому практично не буде дріжджів. Якщо використовувати освітлювачі, то прозорість буде практично як в промисловому пиві. Це позитивно відображається на смаці і ароматі багатьох пивних стилів.

Ще одна важлива перевага - залізо не пропускає ультрафіолет.

Але навіть вони мають недоліки:

  • Після відкриття КЕГа термін придатності пива обмежений.
  • Займають багато місця.
  • Збитковість в різноманітності. Перевага варіння пива вдома в тому, що можна експериментувати, кожен раз варити різні сорти. Але оскільки кег габаритний (від 5 літрів), після розкриття, поки не вип’єш, варити нове не будеш. А бо ж виливай.
  • Висока вартість системи розливу. Наприклад, для КЕГ Cornelius вона коштує від 7500 грн.

Від чого залежить термін придатності саморобного пива

Тривалість «життя» пива залежить від кількості спирту, який в ньому міститься. Він служить в якості натурального консерванту. Чим він вищий, тим довше буде зберігатися напій. Якщо порівнювати термін зберігання саморобного пива і заводського, то перше зберігає свої якості протягом 3-6 місяців, в той час як заводське всього 3 дні, після чого стає непридатним до вживання. Це пояснюється тим, що в продукті власного виробництва містяться ферментам, які продовжують процес бродіння.Скляні пляшки для пива

Скільки саме його можна зберігати залежить від:

  • способу бродіння;
  • виду хмільного;
  • кількості білкових елементів, які також погіршують колір і смак пива;
  • тара, в якій він буде зберігатися;
  • умови зберігання.

Найдовше зберігаються нефільтровані пивні напої, виготовлені на дріжджах верхового бродіння. Вони служать в якості стабілізатора. Таке пиво без пастеризації зберігає свої якості навіть довше 6 місяців.

Але чим довше продукт стоїть, тим більше змінюються його смакові властивості. Адже термін придатності і термін зберігання - різні речі. Пивний напій вважається придатним до тих пір, поки в ньому не відчуваються неприємні нотки. А період зберігання закінчується на етапі перших смакових змін. Тому він значно менше.

Як продовжити термін зберігання домашнього пива

Щоб продовжити термін придатності пива домашнього виробництва, необхідно дотримуватися ряду правил:

  1. Розлиття напою бажано проводити в стерильну тару;
  2. Ємності під час зберігання повинні стояти вертикально, шийкою вгору;
  3. Тара з продуктом повинна бути щільно закупорена;
  4. Зберігати в сухому добре провітрюваному приміщенні, в яке не потрапляють сонячні промені.
  5. Оптимальна температура для зберігання 10-12 °C. Домашнє пиво, закупорене в бочки, рекомендується тримати при температурі 8-10 °C.

ПЕТ пляшки для зберігання пиваЧи зможе ваш пивний напій простояти півроку або тільки пару місяців, на жаль, ми сказати не можемо. Кожен пивовар повинен самостійно визначити тривалість придатності свого продукту. Але є перевірений спосіб продовжити його термін придатності. Для цього напій потрібно пастеризувати. Також численні експерименти показали, що пиво в темних ємностях зберігається довше, ніж у світлій тарі.

В зберіганні хмільного важливу роль відіграють температурні режими. По-перше, температура нижче 8 градусів сповільнює або припиняє бродіння. По-друге, різкі перепади призводять до коагуляції і псування напою. По-третє, низький температурний режим сприяє потемніння легке світле пиво.

 

 

Читайте також