• Кошик порожній!

Скільки днів повинна бродити брага

Самогонники не дарма цікавляться питанням скільки діб повинна бродити брага, адже через недостатнє зброджування страждає якість готового продукту, а перетримка загрожує скисанням бражки.

Але будемо чесні: точної відповіді на це питання не знають навіть найдосвідченіші винокури. Звичайно в інтернеті можна знайти купу теорії, таблиць та математичних обчислень, але краще користуватися практичними рекомендаціями, перевіреними часом і досвідом. Саме їх команда магазину «Пивна хата UA» та зібрала в цій статті.

Зміст

  1. Чому це важливо
  2. Від чого залежить тривалість бродіння браги
  3. Як обчислити терміни бродіння бражки
  4. Вплив типу дріжджів на терміни бродіння
  5. Вплив типу сировини на тривалість бродильного процесу

Чому важливо знати терміни бродіння браги

В процесі самогоноваріння зброджування бражки має бути повним. І це закон. Інакше не вийде отримати дистилят високої якості на виході. Спирт виходить в процесі взаємодії інгредієнтів сусла. Якщо його передчасно призупинити, то напій в результаті не отримає потрібної фортеці і смакових профілів.Скільки бродить брага для самогона

У разі перетримки почнеться уксуснокислое бродіння бражки. В результаті дистилят набуває виражений кислуватий смак і поганий запах.

Саме тому важливо знати скільки часу повинна бродити брага і не пропустити закінчення процесу.

Але якщо зброджування закінчено, а зробити перегонку немає можливості, брагу потрібно перемістити в прохолодне місце температурою 1-4 градуси. У даних умовах вона може зберігатися до 30 діб. Але краще використати в найближчих 5 днів.

Від чого залежить тривалість зброджування браги

Як ми вже говорили, точний час дозрівання сусла невідомо нікому. Адже кожен винокур робить брагу в індивідуальних умовах і використовує різні інгредієнти і тару. Від цих трьох чинників і залежить тривалість зброджування, яка може тривати від 5 днів до 2 місяців.

  1. Зовнішні умови. Запам'ятайте, бражка - жива. Тому всы її хімічні реакції взаємодіють з навколишнім середовищем:
  • Оптимальний температурний режим 22-28 С;
  • Світла має бути мінімум. Тому сусло найкраще тримати в темному місці;
  • Тиша і спокій - головні друзі сусла. Тому місце, де буде дозрівати бражка, повинне бути максимально тихим і непрохідним. Адже вона як і тесто може впасти від будь-якої вібрації.
  1. Складові. Йдеться про воду та сировину.
  • Вода може бути джерельною, фільтрованою або бутильованою, але обов'язково чистою і питною. Якщо використовувати водопровідну, її потрібно відфільтрувати або відстояти 2-3 дня. Ні в якому разі не кип'ятіть, адже в кип'яченій воді практично не залишається кисню, необхідного для «дихання» дріжджів.
  • Сусло з солоду, цукру, фруктів має свої терміни дозрівання. І варто враховувати, що для готовності фруктової браги потрібно більше часу ніж на інші. Прискорити процес бродіння можна за допомогою різних способів. Найпростішими є додавання немитих родзинок, житнього хліба, кукурудзи / гороху або живих дріжджів.
  1. Тара. Найкраще підходять ємності зі скла. Вони не вступають в реакцію з рідиною, а завдяки прозорості спокійно можна спостерігати за процесом і не упустити момент, коли варто приступати до перегонки. Але якщо скляної немає, можна використовувати резервуар з харчової нержавійки, алюмінію, міді або пластику. Тару з нехарчових металів використовувати ні в якому разі не можна. Вона надає рідині дуже неприємний металевий присмак.

Насправді факторів, які впливають на термін дозрівання сусла набагато більше. Але поки науково підтверджені тільки цих три.

Як розрахувати час дозрівання браги

Скільки днів грає брагаДізнатися скільки днів грає брага можна старим перевіреним способом - відштовхуючись від основної сировини.

  1. Фрукти і виноград. Мають найтривалішу переробку. Повна готовність до перегонки займає від 2 тижнів до 2 місяців.
  2. Злаки. Бродіння браги на пшениці триває 3-7 доби.
  3. Цукор. Цукрова брага на дріжджах дозріває за 7-14 діб.

Також слід враховувати вид дріжджів. Адже якщо рідина готується тільки на фруктових дріжджах, то зброджування може триває 1,5-2 місяці.

Скільки повинна бродити брага в залежності від типу дріжджів

Найпростіша брага готується з трьох інгредієнтів: цукру, дріжджів і води. Але оскільки дріжджі додаються різні, то і бродіння займає різний час.

  • На хлібопекарських дріжджах продукт буде готовим через 5-7 днів.
  • На сухих дріжджах брага з цукру бродить 5-6 діб. Але цей час може відрізнятися в залежності від температури і наявності підживлення.
  • На спиртових штамах буде готова до перегонки за 4-5 доби.
  • Пресовані дріжджі відрізняються активністю, але вони дуже чутливі до спирту. У сприятливих умовах і на хорошому штамі зброджують за 5-6 днів. Максимум за 10 діб.

Швидкість бродіння в основному залежить від мікроорганізмів, що містяться в різних типах і штамах дріжджів. Кожен з них має індивідуальну активність і тривалість бродіння:Скільки днів бродить брага

  • Дріжджі Кодзі: 7-21 діб. Тут тривалість зброджування також залежить від сировини, температурного режиму, оцукрювання.
  • Сухі дріжджі: 5-7 днів.
  • Саф-Левюр: 5-7 днів. Максимум 10 діб.
  • Дикі дріжджі: 10-28 діб. Незважаючи на тривалий процес дозрівання, вони є натуральними і дають менше побічних домішок.
  • Винні дріжджі: 1-3 тижні. Як і дикі, видають менше побічних продуктів. Вони вимагають підживлення і відрізняються високою чутливістю до спирту.
  • Турбо дріжджі: в середньому 3-5 діб. «Турбо» означає прискорений процес. Часто містять підгодівлю і піногасник. Наділені стійкістю до спиртів, відповідно і довшою активністю.

Тих, кого цікавить питання скільки бродить бражка без дріжджів скажемо одне - це не брага. Звичайно можна використовувати дикі культури з сировини, але це вже інша тема.

Скільки грає брага для самогону в залежності від типу сировини

Різна сировину містить різну кількість цукру. Тому одним і тим же дріжджів потрібно різний час для переробки, наприклад, 1 кг цукру або 1 кг пшениці. Також враховується консистенція сировини, адже рівномірно розчинений цукор «з'їсти» простіше, ніж зібраний в грудочки.Скільки бродить брага на різній сировині

  • На пшениці брага грає 5-21 добу.
  • Якщо пшенична брага без дріжджів, то процес триває від 10 діб до місяця.
  • Бродіння зернових браг на кодзі займає 1-3 тижні.
  • На кукурудзі та кодзі - також від 1 до 3 тижнів.
  • Брага на солоді в середньому дозріває за 7-10 днів.
  • На варенні - 5-7 діб.
  • Виноградна брага обробляється приблизно тиждень. Якщо використовуються дикі дріжджі, то процес може затягнуться від 2 до 4 тижнів.
  • На горосі вибродить за 4-5 доби. Брага бродить швидко, але вихід самогону буде невеликий.
  • Фруктова або ягідна буде готова приблизно за 5-10 днів. Тривалість залежить від цукристості і консистенції плодів.
  • Скільки бродить брага на яблуках? Тиждень. Максимум 10 днів.
  • Виноградна на чачу грає мінімум тиждень.