Бентоніт для вина
Природна глина, яка в винодільній справі більш відома під назвою бентоніт, широко застосовується для освітлення вина і видалення шкідливих для смаку та аромату домішок. Це легкий і цілком безпечний спосіб очистити алкоголь.
Окрім основного призначення, застосування бентоніту для вина забезпечує:
- виведення переробленої дріжджової культури, білків та других мікроорганізмів, які роблять вино мутним.
- нейтралізацію нестабільних білків, які викликають мутність вина під час зберігання.
- пом'якшення смаку завдяки видаленню лишніх танінів
- стабілізації і покращення смакових та ароматичних особливостей алкоголю.
Застосування бентоніту для вина
Кожному відомо, що спиртові дріжджі різних виробників та штамів мають свою специфіку та вплив на ферментацію. Так само бентоніт для вина також має свої особливості відповідно виду (світлий чи темний) і марки виробництва.
Ці фактори мають вагомий вплив на визначення пропорції. Проте також варто враховувати особливості самого алкоголю.
Бентоніт може застосовуватись для освітлення білих і червоних вин. Добавляється на стадії освітлення після ферментаційного процесу або перед розливом для стабілізації.
Важливо також враховувати плюси і мінуси застосування бентонітової глини для вина.
Серед позитивних чинників:
- ефективний і натуральний компонент.
- значно покращує вигляд напою, сприяє його очищенню до прозорості з натуральним винним відтінком.
- нейтралізує негативні речовини для забезпечення довготривалого зберігання.
- очищає грубі риси аромату і стабілізує органопластику.
Негативні
Вони виникають лише при неправильній експлуатації:
- передозування: напій втрачає смакову насиченість.
- якщо осад не закінчив осідання, є вірогідність, що відбуватиметься присмак крейди. Тому рекомендуємо дочекатись повного закінчення процесу осідання.
Інструкція освітлення вина бентонітом
Пропорції потрібно розраховувати залежно від ступеня забруднення напою та виду бентоніту (світлий або темний). В середньому оптимальним вважається 1-2 г на літр вина. Для сильно забрудненого - 3 г на літр.
Рекомендації підготовки бентоніту для освітлення
- Розведіть бентонітову глину з теплою водою в пропорції 1:10 (наприклад на 10 г 100 мл рідини).
- Ретельно перемішайте до повного розчинення грудочок.
- Залиште на 12-24 години для набухання.
- Тепер можна додавати в вино. Вводити масу в напій необхідно поступово, постійно помішуючи. Після - залишити на 5-7 днів. За цей період осад з бентонітовою глиною осяде на дно.
Купити бентоніт для вина можна в нашому спеціалізованому інтернет-магазині Пивна хата UA. В асортименті пропонується лише якісний перівірений товар для самогоноваріння. Доставляємо по всій території України. Звертайтесь.