Тріска для віскі
Плануєте готувати домашній віскі? Тоді вам стане в пригоді тріска для віскі. Застосовувати її можна для приготування будь-яких алкогольних напоїв, але в даному розділі детально розкажемо як вона впливає на колір, аромат і смак домашнього віскі.
Яку купити тріску для віскі
Тріску для настоювання віскі почали застосовувати відносно недавно. Раніше цей благородний напій тривалий час витримували в бочці, щоб він наситився своєрідним ароматом та смаком. Даний спосіб досі широко практикується для виробництва високоякісного алкоголю. Але в домашньому винокурстві з кожним роком більшої популярності набирає застосування тріски для віскі. Це легкий і природний спосіб надати спиртному смако-ароматичного профілю максимально наближеного до витриманого в бочці з мінімальною затратою часу.
Тріска для віскі виготовляється з дерева різних пород. Кожна з них надає напою індивідуальний смак, колір та відтінок.
Види тріски та їх вплив на віскі
Зауважимо, що на смако-ароматичні особливості та відтінок алкоголю впливає не лише вибір дерева, а також кількість добавлених шматочків і тривалість настоювання. Рекомендуємо періодично брати пробу. Це допоможе визначити який термін настоювання підходить за смаковими особливостями саме вам. А також робити настоянки на різних видах тріски, щоб підібрати необхідний інгредієнт для свого ідеального алкоголю.
- Дубова тріска. Для віскі - це класика - найкращий вибір. Виробники в основному пропонують 3 види обжарки: легка, середня та сильна. Іноді в спеціалізованих магазинах для самогоноваріння можна знайти середню підсилену обжарку і сильну підсилену. Або ж без обжарки та міксовану. Проте останні дві дають дуже слабкий ефект. Від ступеню випалу залежить результат: чим сильніший, тим глибший і насиченіший напій.
- Колір варіюється від золотистого до насиченого бурштинового.
- Смак отримує приємні карамельні, ванільні, пряні акценти.
- Аромат характеризується класикою витриманого віскі з тонкими дубовими нотками.
- Фруктова. Це в основному яблуня, вишня або груша. Надає спиртному м'якості, приглушуючи домінантні якості віскі.
- Колір: світло-янтарний.
- Смак характеризується м'ягкими фруктовими нотами з приємними солодкуватими рисами.
- Запах м'ягкий, ніжно-фруктовий.
- Копчена. Часто виготовляється з дуба або ялівцю. Надає імітацію копченого ефекту, що є актуальним для створення торф’яних видів віскі з Шотландії.
- Відтінок вирізняється насиченим бурштиновим.
- Смак копчено-димний з акцентом деревного диму.
- В ароматі домінують димність, насиченість - дуже близький до “пітного” віскі.
- Колір насичений від солом'яного до бурштинового.
- В смаці відчутні складні пряні нотки.
- Аромат тонкий, приємний, делікатний.
- Відтінок світлий бурштиновий.
- Смаковий профіль має виразні ванільні акценти з кокосовими нотками.
- Аромат насичений, класичний дубовий.
Як застосовувати тріску для віскі
Промийте тріску водою, щоб змити пилюку і другі залишки. Це не є обов'язковим. Але для вашого спокою це можна зробити. Перед використанням запарте шматочки дерева або обробіть їх окропом. Це сприяє видаленню лишніх смол. Якщо ви застосовуєте дубову тріску для віскі від виробника Hot Rod, запарювання можна не проводити. Деревина пройшла всі необхідні процедури, які максимально економлять час підготовки і приготування алкоголю і гарантують високу якість кінцевого продукту.
Рекомендації дозування та настоювання
Краще починати з мінімальної кількості і настоювати довше. Для отримання напою з легким профілем добавляйте 2 г на 1 л спиртного. Помірний - 4 г на 1 л. Відчутний - 6 г на 1 л. Насичений - 8 г на 1 л. Інтенсивний - 10 г на 1 л.
Витримку проводять на самогоні, розведеному спирті або горілці.
Настоювати від 1 до 8 тижнів. Періодично беріть пробу, щоб напій не “перенаситився”. Це спричинить надмірну терпкість.