Дрібна тріска французького дуба
Назва “Gradient M” дубової французької тріски означає ступінь випалу. В даному випадку – це середнє обсмаження градієнтним методом дощок. Обсмаження проходило поступово, що забезпечило збереження великого бленду смакових характеристик, властивих дубу.
Французькій трісці даного випалу характерні ванільні нотки з тонким переливом сухофруктів, какао, запашних спецій і мигдального горіха.
Фракція дрібна – шматочки від 2 до 6 мм.
Рекомендації застосування французької щепи
Купити дрібну тріску французького дуба Градіент М рекомендуємо для приготування коньяка, самогону, бренді та деяких других видів високоградусних напоїв.
Від кількості добавлених деревних шматочків залежить смако-ароматичний профіль остаточного продукту.
ДОЗУВАННЯ
- легкий смак 2 г/л
- помірний – 4 г/л
- насичений – 8 г/л
- сильний – 10 г/л
ТРИВАЛІСТЬ ВИТРИМКИ: від 2 тижнів до 2 місяців. Можна довше.
Вплив тріски французького дуба середнього випалу на самогон
Щепа французького дуба середнього випалу надає алкоголю складного глибокого смаку. В ньому балансуються насиченостість, округлість та ароматика.
Аромат і смак:
- Ваніль: Виділяє з'єднання лігніну, що додають яскраво виражений ванільний аромат і смак.
- Карамель і мед: Дубові сполуки (геміцелюлози) при випалюванні піддаються термічній обробці. Під час взаємодії зі спиртом вони виділяються і надають напою карамельні або медові нотки.
- Пряність: З'являються легкі пряні відтінки кориці, гвоздики або мигдалю.
- Фруктовість: Під час настоювання можуть проявлятися нотки сухофруктів. Домінує слива та родзинки.
Текстура: Таніни додають напою структури та балансують солодкість. Сприяють формуванню м'якого, округлого смаку з тривалим присмаком.
Колір. Настоювання на дубовій французькій щепі середнього випалу надає самогону глибокого золотисто-бурштинового кольору. Відповідно віл тривалості витримки відтінок стає більш насиченим.
Окислювальні процеси: Сприяє поступовому окисленню рідини, яке сприяє збагаченню ароматичної палітри та збалансовує всі компоненти.
Як дрібна фракція французької тріски впливає на алкоголь
Розмір деревної тріски має вплив на настоювання спиртного в таких аспектах:
- Швидкість екстракції: Дрібна фракція наділена більшою поверхневою площею в порівнянні з великою. Відповідно, вона швидше взаємодіє з алкоголем, прискорюючи процес виділення деревних компонентів (дубильні речовини, лігнін, ванілін тощо). В результаті смако-ароматичні якості проявляться за коротший час.
- Інтенсивність смаку та аромату. Швидко виділяє свої речовини в спиртний напій, тому варто періодично знімати пробу і слідкувати за процесом настоювання, оскільки можливий ризик перенасичення або надмірної екстракції дубильних речовин. Це може зробити смак занадто гірким або терпким.
- Баланс смаку: Якщо дрібна щепа настоюється надто довго, алкоголь може отримати агресивні ноти, втратити делікатність і стати надмірно насиченим деревними відтінками. Щоб приготувати смачний збалансований напій, отримуйтесь інструкції.
- Тривалість настоювання: Дрібна фракція потребує меншого часу для досягнення бажаного ефекту. Це корисно, якщо потрібно прискорити процес витримки. Однак важливо контролювати процес, щоб не зіпсувати смакову делікатність спиртного.