Шипшина сушена
Ягоди шипшини вважаються рекордсменом з вітаміну С. У 100 г міститься близько 20 денних доз. Сушена шипшина також багата на другі вітаміни:
- вітамін К - покращує згортання крові, бере активну участь в утворенні АТФ;
- вітамін А - покращує зір, підвищує імунітет;
- вітамін Е – цей антиоксидант бере участь у синтезі білка, гемоглобіну, запобігає передчасному старінню;
- вітаміни В1, В2 - беруть участь у вуглеводному та білковому метаболізмі, має позитивний вплив на стан волосся та шкіри.
Також багата калієм, кальцієм, натрієм, марганцем, магнієм, міддю, молібденом.
Рекомендовано зберігати в мішечках з натуральної тканини або в скляних банках.
Застосування сушеної шипшини
З ягід готують настоянки та відвари. Їх можна вживати в якості смачного напою, чаю, щоб збагатитись вітамінами, покращити імунітет, для профілактичних цілей. Або як ліки при панкреатиті, подагрі, ревматизмі, шлунково-кишкових захворювань, покращення травлення, стабілізації тиску при гіпертонії, нормалізації цукру при цукровому діабеті, стабілізації холестерину.
Також сприяє засвоєнню заліза.